Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Φοιτητική Συντροφιά Αγίας Σοφίας Πατρών » Γενικά » Ποιοί είμαστε...

Ποιοί είμαστε...

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1Ποιοί είμαστε... Empty Ποιοί είμαστε... Την / Το Τρι 30 Ιουν 2009, 6:52 pm

intergallactic

intergallactic
Φοιτητική Συντροφιά Αγίας Σοφίας
Σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινωνία η Εκκλησία δεν καταπιάνεται, ούτε περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά θέματα και στην επιτέλεση πνευματικού έργου. Παράλληλα προσφέρει και κοινωνικό έργο αφού και αυτό αποτελεί κομμάτι της Όλης αποστολής της, την οποία πρέπει να εκπληρώσει. Σημαντικό συστατικό κομμάτι κάθε κοινωνίας αποτελεί η νεολαία. Μια κοινωνική ομάδα που χρίζει ιδιαίτερου χειρισμού και αντιμετώπισης αφού αυτή θα επιφορτιστεί με το βάρος της διατήρησης της εθνικής, πνευματικής και κοινωνικής υπόστασης του τόπου. Αυτή θα κληθεί να συνεχίσει και να βελτιώσει το πρόσωπο της κοινωνίας σε όλους τους τομείς απορρίπτοντας τα λάθη και τα στραβά των προηγούμενων. Η νεολαία απαρτίζεται από άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης. Η περίοδος αυτή της ενηλικίωσης θεωρείται ορόσημο για την υπόλοιπη ζωή του ανθρώπου καθώς ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, παίρνει σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του ενώ καλείται να αντιμετωπίσει τα διάφορα υπαρξιακά, πνευματικά, ηθικά και υλικά διλλήματα που προκύπτουν μέσα από την πρώτη επαφή και γνωριμία του με τον πραγματικό κόσμο. Όλα αυτά καθιστούν τα νεαρής ηλικίας άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στην σύγχρονη κοινωνία. Έτσι η σωστή στήριξη και καθοδήγηση τους, χωρίς συνάμα να περιορίζεται η ελευθερία και βούλησή τους κρίνεται απαραίτητη. Εδώ είναι που καλείται η Εκκλησία να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο σε πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο προβάλλοντας ταυτόχρονα το μόνο ασφαλή δρόμο, το δρόμο του Χριστού.

Η ενορία της Αγίας Σοφίας ανήκει στις κυριότερες περιοχές όπου συναντά κανείς την νεολαία αφού φιλοξενεί πολλούς φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η Εκκλησία γενικά, αλλά και ιδιαίτερα το ιερατείο της Αγίας Σοφίας έχοντας σαφή επίγνωση όλων των πιο πάνω ήταν πρόθυμο να παράσχει την όποια βοήθεια και στήριξη. Αυτό που απέμεινε ήταν να γίνει η πρώτη επαφή μεταξύ της νεολαίας και της Εκκλησίας. Κάποιοι φοιτητές είχαν την ιδέα να δημιουργηθεί μία ομάδα στην οποία θα γίνονταν διάφορες συζητήσεις σχετικά με προβληματισμούς, ανησυχίες, σκέψεις, ιδέες και αντιρρήσεις για όλα τα θέματα. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε με θέρμη και αγάπη από τους ιερείς του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας αλλά και από όλη την επιτροπή, της οποίας τα μέλη ήταν πρόθυμα να προσφέρουν την ανάλογη υποστήριξη. Την οργάνωση για την δημιουργία, τον συντονισμό και την επιμέλεια αυτής της ομάδας ανέλαβε ο πατέρας Στυλιανός Μασσαράς με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και την βοήθεια του εφημέριου του Ναού, πατέρα Ερμολάου Μασσαρά. Έτσι σε συνεργασία πάντα με τους φοιτητές τον Οκτώβριο του 2008 οργανώθηκε η «Φοιτητική Συντροφιά Αγίας Σοφίας». Η λέξη Συντροφιά εξυπηρετούσε απόλυτα τόσο τον πνευματικό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα που θέλησε να έχει αυτή η ομάδα. Από κοινωνικής απόψεως οι συγκεντρώσεις αυτής της ομάδας θα δημιουργούσαν μια παρέα που θα περνούσε ευχάριστα και εποικοδομητικά τον χρόνο της, δηλαδή μια συντροφιά. Αναλύοντας όμως την λέξη βλέπουμε ότι αποτελείται από τα συνθετικά «συν» και «τρέφομαι» οπότε αμέσως γίνεται αντιληπτό πως απώτερος σκοπός είναι η προσφορά πνευματικής τροφής, η οποία θα παρέχεται από και προς τα μέλη της.

Σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει στους φοιτητές μια συντροφιά όχι μόνο στον πνευματικό τους αγώνα και τις αναζητήσεις τους, αλλά και μια συντροφιά στην απλή καθημερινότητα. Θέλει να αποτελεί ένα καταφύγιο για τους νέους, από το οποίο θα παίρνουν δύναμη και πνευματική τροφή ώστε να συνεχίζουν να μάχονται στους αγώνες της ζωής. Επίσης σκοπός της συντροφιάς είναι να δείξει στους νέους πως δεν αποτελούν «μεμονωμένα» περιστατικά και ιδιαίτερες περιπτώσεις. Αλλά, υγιή μέλη της ζώσας Εκκλησίας των οποίων η κοινωνία είναι απαραίτητη για την επίτευξη του αγαθού. Φυσικά τα παραπάνω δεν είχαν σαν απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός κλειστού κύκλου που θα προστάτευε τα συγκεκριμένα άτομα. Το αντίθετο μάλιστα οι πόρτες ήταν και θα είναι πάντα ορθάνοιχτες για να τις διαβούν όσοι και όποιοι θέλουν να αναζητήσουν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη καλής διάθεσης. Επιπλέον έγινε προσπάθεια η ομάδα αυτή να είναι ενεργή και να μην περιορίζεται σε απλές εβδομαδιαίες συναντήσεις. Αυτό επιτεύχθηκε με την οργάνωση διαφόρων επισκέψεων σε μοναστήρια, με την συνάντηση αντίστοιχης νεανικής ομάδας άλλης ενορίας, με την γνωριμία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, με την οργάνωση εκδρομής στο εξωτερικό καθώς και επίσκεψη σε ασθενείς κ.α. Τέλος η Συντροφιά έγινε η αφορμή για να δημιουργηθούν καινούργιες φιλίες και παρέες οι οποίες πέραν της διασκέδασης δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να συζητούν χωρίς ενδοιασμούς για θρησκευτικά θέματα αποδίδοντας σε αυτές ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό γνώρισμα το οποίο απουσιάζει από το γενικό σύνολο.

Οι διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς περιλάμβαναν:
Εκδρομή στη μονή Ομπλού 13/12/2008
Επίσκεψη στο Ολύμπιο Θεραπευτήριο στις 17/12/2008
Επίσκεψη στο Επισκοπείο Πατρών στο μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο στις 18/12/2008
Εκδρομή στη μονή μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη σκάλα Ναυπάκτου 28/3/2009
Τετραήμερη εκδρομή στη Σερβία 7/5/2009-11/5/2009

Σύντομος Απολογισμός
Το «κάθε αρχή και δύσκολη» ίσχυσε και εδώ αφού στα πρώτα στάδια της η Συντροφιά αριθμούσε λίγα μέλη. Μπορεί όμως κάτι το οποίο είναι ταγμένο για να υπηρετήσει το Λόγο του Θεού-Πατέρα, με αρχηγό το Χριστό και καθοδηγητή το Πανάγιο Πνεύμα να μην στεριώσει και να μην ανθίσει; Έτσι σιγά-σιγά η Συντροφιά μεγάλωνε αφού όλο και περισσότεροι φοιτητές την προσέγγιζαν και την στήριζαν αφού έβρισκαν αυτό το οποίο έλειπε από την ζωή τους, μία τράπεζα που πρόσφερε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο την πνευματική τροφή… Σήμερα μετά από σχεδόν ένα χρόνο ζωής η Συντροφιά αριθμεί πάνω από είκοσι (20) μέλη. Αυτό δείχνει πως οι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον διαψεύδει όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι η νεολαία είναι μακριά από την Εκκλησία αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν πως η Εκκλησία είναι για τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Ο Θεός να Χαριτώνει τον π. Στυλιανό για να συνεχίσει με περίσσεια δύναμη, υπομονή και όρεξη το έργο που ξεκίνησε.

Τα μέλη της φοιτητικής συντροφιάς

2Ποιοί είμαστε... Empty Απ: Ποιοί είμαστε... Την / Το Κυρ 18 Μαρ 2012, 8:34 pm

intergallactic

intergallactic
Η εκπομπή "ΑΔΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ" τού Τ/Σ "ΛΥΧΝΟΣ" της Ι.Μ. Πατρών φιλοξένησε στο studio την Φοιτητική Συντροφιά Αγίας Σοφίας Πατρών στις 8 Μαρτίου 2012. Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στον κ. Φώτη Μπαρούτα, ο οποίος επιμελείται την εκπομπή, για την φιλοξενία και την αγάπη του για τους νέους, που έδειξε και μέσα από την εκπομπή ότι έχει..

http://www.i-m-patron.gr/news1/news_2012/110312_adontesfoitagsofiavid.html Ποιοί είμαστε... Foitomadaagsofias

Ποιοί είμαστε... 555683_10150705553202229_726567228_9182822_250104555_nΈχει επεξεργασθεί από τον/την intergallactic στις Δευ 02 Απρ 2012, 1:51 am, 1 φορά

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

 

(0)