Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Φοιτητική Συντροφιά Αγίας Σοφίας Πατρών » Πνευματικές συζητήσεις » Μεταμοσχεύσεις

Μεταμοσχεύσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1 Μεταμοσχεύσεις Την / Το Κυρ 08 Νοε 2009, 7:03 pm

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Θα ήταν πολύ όμορφο να παραθέτουμε τις απόψεις μας (καθώς και διάφορα κείμενα πάνω σ' αυτό).

Παραθέτω ένα λινκ--> εδώ .


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ

ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Αρχιμ. Νικόλαος Χατζηνικολάου*

Κεντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας

-->εδώ


_________________
"Παράδεισος είναι να χάνεις τον Παράδεισο, χάριν του άλλου."
π. Φιλόθεος Φάρος
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

2 Απ: Μεταμοσχεύσεις Την / Το Κυρ 08 Νοε 2009, 7:46 pm

Είναι ένα αξιόλογο άρθρο από έναν μορφωμένο και καθόλου τυχαίο άνθρωπο. Οι σκέψεις που αναφέρει είναι πραγματικά άξιες προβληματισμού.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δε δίνει μια οριστική και αμετάκλητη απάντηση στο θέμα της μεταμόσχευσης και ειδικά του κλινικού θανάτου.

Χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείρηση ένα τέτοιο λεπτό θέμα. Πάντως, επιμένω ότι οι γιατροί οι ίδιοι (-ες) έχουν μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη (όσο μπορεί να είναι) για το θέμα αυτό. Αγγίζει τα θέματα της βιοηθικής που συζητείται περισσότερο στη σχολή της Ιατρικής. Έτσι, αρχικά τουλάχιστον, θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη ο οποίος σήμερα το πρωί εξέφρασε μια "τρίτη άποψη" δεχόμενος ουσιαστικά αυτό που λένε οι ίδιοι οι γιατροί και οι οποίοι (θεωρώ) έχουν γνώμη με μεγαλύτερη βαρύτητα.

Φυσικά, αυτό που αναφέρει ο π. Νικόλαος Χατζηνικολάου, στο άρθρο αυτό είναι πολύ σημαντικό: (το μεταφέρω αυτούσιο) "Ό,τι αναφέρεται στη διάγνωση του θανάτου πρέπει να γίνεται με συνθήκες μεγάλης προσοχής και απεριόριστου σεβασμού." Και έτσι πρέπεινα γίνεται ες αεί.

Γι' αυτό θεωρώ ότι το καλό θα ήταν να μην έχουμε μια και ολοκληρωτική άποψη επί του θέματος διότι ίσως να προσκρούει σε απόψεις που όχι είναι αντίθετες απλά δε συμβαδίζουν. Αυτά από μένα...

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

3 Απ: Μεταμοσχεύσεις Την / Το Κυρ 08 Νοε 2009, 8:12 pm

" Είναι τόσο καλύτερο να σε κατεβάζουν στη γη στεγνό και κομματιασμένο από αγάπη παρά διατηρώντας την ακεραιότητα της φιλαυτίας και την απόδειξη της εγωιστι¬κής σου αυτοεξασφάλισης. Τοτε τα κομμάτια του σώματος πιστοποιούν την ακεραιό¬τητα του προσώπου και η στεγνότητα των αγγείων επιβεβαιώνει το κινητικόν και αείροον της ψυχής...."
εμένα αυτή η φράση πραγματικά με ανατριχιάζει....Επίσης με εντυπωσιάζει η αναφορά του πατρός Χατζηνικολάου στη σημασία της αγάπης που εκφράζεται μέσω των μεταμοσχευσεων...καθώς αναφέρεται πως δεν έχει τόση σημασία προσφορά βιολογικής ζωής στο λήπτη όσο η αγάπη του δότη η οποία μεταγγίζει αέναα τη ζωή...εξάλλου ο Χριστός είναι αγάπη....κι αν στο θέμα αυτό έχουμε ως πυξίδα την αληθινή αγάπη προς τον συνάνθρωπο....ο Χριστός βλέπει την καλή προαίρεση...και μέσω της προσευχής μπορούν να ληφθούν οι δυνατόν σωστότερες αποφάσεις ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα όρια ανάμεσα στο βιολογικό θάνατο και στον χωρισμό ψυχής και σώματος είναι δυσδιάκριτα...

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

4 Απ: Μεταμοσχεύσεις Την / Το Δευ 09 Νοε 2009, 11:53 pm

Εγώ, πάλι, θα σταθώ στη θέληση τής πράξης. Όπως, πολύ σωστά, τονίζεται στο άρθρο, η επιλογή ανήκει στον δότη και μόνο σε αυτόν και όχι σύμφωνα με τον ανήθικο νόμο που έχει ψηφιστεί σε χώρες της Δύσης περί δυνητικής θέλησης. Ακόμα και οι συγγενείς που αποφασίζουν για λογαριασμό τον δοτών πρέπει να είναι σίγουροι και υπεύθυνοι ότι αυτή είναι η επιθυμία τού δότη. Πάνω από όλα, σημασία έχει η προστασία της ζωής τού δότη και ύστερα η επιμήκυνση της ζωής τού υποψηφίου λήπτη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είτε λέγεται "Εκκλησία της Ελλάδος" είτε "Ορθόδοξο Πατριαρχείο Μόσχας", δίνει ευλογία και στον δότη αλλά και έπαινο σε αυτόν που έχει επιφύλαξη για τη μεταμόσχευση και δεν θέλει να προβεί σε αυτή την, κατά τα άλλα προφανέστατη, αλτρουιστική πράξη. Και μην ξεχνάμε ότι μόνο ως πράξη αγάπης έχει νόημα η μεταμόσχευση και όχι το "ξεπούλημα" αυτών που μάς έχει χαρίσει ο Πανάγαθος Θεός, την αρτιμέλεια μας, δηλαδή.


_________________
ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚOΣ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

 

(0)